”Jotain syötävää kahvin kanssa?”

Keskieurooppalaiset kahvilat ovat perinteisesti panostaneet enemmän ruokapuoleensa kuin suomalaiset kahvilat. Suomessakin on tosin totuttu siihen, että kahvilassa myös syödään ja yrittäjillä on usein levähdystauoille räätälöityjä tarjouksia, esimerkiksi kahvi ja munkki vitosella.

Mikäli haluat saada ihmiset myös syömään kahvilassasi, kannattaa pitää mielessä, että suomalainen kahvittelija arvostaa kahvilaruuassaan jotain muuta kuin vain halpaa hintaa: lähituotettua ja kotona leivottua, tuoreita ja maistuvia sekä omaleimaisia kahvilan antimia.

Tässä tekstissä käymme läpi, millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon kahvilan ruokalistaa suunnitellessa. Tarkoituksena on luoda kahvilahetkestä elämys ennemmin kuin kiireinen vessapysähdys, jonka jälkeen mukaan tempaistaan take away -kahvi.

Itse tehty ja lähellä tuotettu

Nämä ovat itsenäisten kahviloiden tärkeimpiä myyntivaltteja. Ketjukahviloissa asiakas osaa olettaa, mitä listalta löytyy, joten ruoka ei tarjoa lainkaan yllätyksiä. Sen sijaan sinun on mahdollista tarjota jotain ainutkertaista.

Lähituotantoa ajatellen kannattaa rohkeasti olla yhteyksissä alueen tuottajiin. Suurta vaivaa eivät ainakaan tuota lähellä, peräti itse kahvilassa, viljeltyt yrtit ja mausteet. Itsetehtyjen leivonnaisten ei myöskään tarvitse olla mitään taideteoksia; ne ovat sinun taitojesi näköisiä ja siten uniikkeja.

Tuore ja maistuva

Nämäkin alkavat olemaan vain yksityisen kahvilan erikoisuuksia, sillä ketjut käyttävät paljon pakastealtaitten pullaa, jota voidaan säilöä häiritsevän pitkiä aikoja. Tuottojen maksimoimiseksi ne myös pyrkivät mahdollisimman mietoon ruokaan, jolloin se kelpaa mahdollisimman monelle.

Suunnittele oman kahvilasi ruokalista niin, että esivalmisteluita on helppo tehdä vaikkapa edellisenä päivänä, jotta itse leipominen ja paistaminen eivät tunnu niin tuskaisilta kaiken muun päätteeksi. Uskalla maustaa ja kerää sitten asiakaspalautetta reseptien kehittämiseksi.

Omaleimaisuus

Sinun kahvilasi saa olla sinun itsesi näköinen. Jos haluat pyörittää kahvilan yhteydessä vaikkapa kukkakauppaa, niin antaa palaa! Kerro siitä ihmisille ja ole ylpeä omaperäisestä ja villistä ideastasi. Tämä voi näkyä jo ruokalistasi fyysisessä muodossa tai ruokien erikoismakuina: hedelmän muotoiselta menulta tilattu avokadojäätelö jää taatusti mieleen.

Mitäänsanomaton kahvila ei tuppaa jäämään ihmisten mieleen, minkä vuoksi he todennäköisesti eivät tule uudelleen. Tämän vuoksi olisi tärkeää luoda mahdollisimman säväyttävä kahvilakokemus jo heti asiakkaan astuessa sisään. Tunnelmaa voi kohottaa huonekasveilla, äänikirjoilla tai jollain pienellä ohjelmanumerolla.

Author: admin

Share This Post On